Parcoursbeschrijving

60 KM

De kortste van de 3 routes brengt je naar het hart van het Nationaal Park Hoge Kempen en brengt je langs de rijke mijnhistorie van deze regio. Beginnend in Eisden vertrek je door de ruim opgezette wijken van de mijnen. Je duikt al snel het bos in langs de oude spoorbaan van Maasmechelen. Eens je in het bos bent, is het parcours bijna volledig onverhard over een combinatie van bospaden en gravelpaden. Neem de tijd om het gebied in je op te nemen, want het is er werkelijk waar prachtig, je waant je soms op de savannes van Afrika. Je komt een paar pittige klimmetjes tegen waar je conditie en vermogen flink op de proef gesteld worden, met de klim langs het koninklijke domein van Opgrimbie als zwaartepunt, waarna een steile, pittige afdaling volgt over een singletrail. Na 20 km kom je langs een fietsbrug over de heide. Deze prachtige fietsbrug is zeker het moment waard om even te stoppen. Het is ook het eerste stuk asfalt dat je na lange tijd tegenkomt en geeft even een rustmoment. Vlak na de fietsbrug duik je opnieuw het bos in waar de route je over stille, lange bospaden leidt. Na dit lange stuk heb je weer even rust om de oversteek te maken richting de terril van Waterschei. Deze oude kolenberg is opnieuw ingericht en is nu een prachtig natuurgebied in wording. Je waant je hier even in een totaal andere wereld. En het is tevens het verste punt van de route. Hier komen alle afstanden even samen. Vanaf hier loopt de route verder door het bos en vervolgens langs een mooi beekdal met wat glooiingen. Eens de beek overgestoken, rij je een hele lange gravel sectie op die afsluit met een snelle afdaling. Daarna vervolg je je weg door het bos met als absolute killer de terril van Eisden. Het uitzicht is de beloning van het afzien waard. Vanaf hier kun je rustig afdalen om terug naar start finish te fietsen.

95 KM – 125 KM

De 95 km en de 125 km route volgen voor het grootste gedeelte hetzelfde parcours waarbij de 95 km de twee noordelijke lussen afsnijdt. Dit maakt het daardoor ook mogelijk om voor de 125 km route een van de twee noordelijke lussen af te snijden mocht het bobijntje af zijn in de finale. 

De 125 kilometer route vertrekt net als de 60 km route door de ruim opgezette wijken van de mijnen en volgt de eerste kilometers hetzelfde parcours door het bos. Dit is een heerlijke opwarmer en geeft een goed beeld wat je onderweg te wachten staat. Eens de 60 km afsplitst, ga je via de Aspermanse plas het Pietersheimse bos in. Hier vind je prachtige gravelwegen, al is de klim die volgt naar het ziekenhuis een echte kuitenbijter. Je rijdt hier kilometers aan een stuk over onverharde wegen. Na het oversteken van de weg tussen Lanaken en Zutendaal tref je het zwaarste stuk van de route. Hier wisselen gravelwegen en bospaden zich af waarbij je regelmatig op en af de heuvelrug gaat. Als je eindelijk op een stuk asfalt komt na de passage langs Zutendaal kom je bij EuroParcs Hoge Kempen uit. Hier rij je over een singletrack langs de surfplas om vervolgens de heide op te rijden. Dit stuk gaat kilometers rechtdoor over brede bospaden. Pas in Genk krijg je even rust als je een knooppunt van wegen moet oversteken. Hier vervolg je door het bos de weg naar de terril van Waterschei. Deze oude kolenberg is opnieuw ingericht en is nu een prachtig natuurgebied in wording. Je waant je hier even in een totaal andere wereld. Na deze terril krijg je de langere gravelwegen waarbij je goed snelheid kan maken. Deze gravelwegen brengen je volledig naar de Noordkant van het Nationaal Park Hoge Kempen en meer specifiek de Duinengordel. Dat Vlaanderen zoveel aaneengesloten bossen heeft zal voor menigeen een verrassing zijn. De 125 km route maakt eerst nog een lus rondom Gruitrode over mooie goede gravelwegen en het is hier voor het eerst dat je in open gebied fietst. Het licht glooiende landschap maakt sommige gravelwegen extra pittig. Vanaf Neerglabbeek duik je weer het bos in en rij je om de duinengordel. Dit prachtig bos-, heide- en zandgebied laat een heel andere kant van het Nationaal Park zien. Je komt weer op de route van de 95 km om niet veel later weer naar het Noorden af te buigen voor de 2de noordelijke lus. Deze lus gaat eerst nog voornamelijk door bossen maar in het noorden kom je weer in open gebied terecht met prachtige gravelwegen tussen de velden. Uiteindelijk duik je weer het bos in en kom je nog een stevige klim en snelle technische afdaling tegen, waarna je de aansluiting weer maakt met de 95 km route. Je blijft hier in de bossen en op onverharde wegen en gaat nog eenmaal via een pure gravelklim het Nationaal Park in om daarna via een pijlsnelle afdaling richting Maasmechelen af te dalen. Na het oversteken van de provinciale weg rest je nog een zware opdracht en dat is de Terril van Eisden. Eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht over het gebied waar je doorgefietst bent en waan je je even in Canada als je over de bossen kijkt. Na de afdaling kan je met trots zeggen dat je het hele Nationaal Park Hoge Kempen rondgefietst bent.

Parcours 50 km

Parcours 90 km

Parcours 130 km